Träningstights

Träningstights är en typ av träningsbyxor som börjat bli allt mer populära de senaste åren. De har en väldigt bekväm och kroppsnära passform som gör dem optimala att träna i. Tightsen tillverkas i ett stretchigt material och är mycket följsamma i rörelserna. Detta gör att de är fantastiskt sköna att träna i och det är lätt att hitta en storlek som passar.

Träningstights är ofta att föredra framför andra, tjockare träningsbyxor. Sådana byxor kan många gånger bli för varma och vissa löst sittande modeller kan skapa ett oönskat luftmotstånd. Eftersom tightsen består av ett material som andas och har en hög förmåga att transportera fukt passar de vid träning i alla väder. I kyla kan de både behålla samt skapa värme.

Tightsen tillverkas oftast i ett material som består av en kombination av spandex och nylon eller polyester. De finns i en mängd olika färger och former. Träningstights är ett efterfrågat träningsplagg som finns att köpa för både män och kvinnor. Det har dessutom blivit allt mer populärt hos kvinnor att använda dem till vardags.

Då efterfrågan snabbt ökar går det idag att hitta dem i de flesta klädbutiker. Utbudet av tights är enormt, särskilt bland modeller för kvinnor. Priset kan variera kraftigt mellan olika modeller och märken. De finns att köpa för allt mellan under 100 kronor till över tusenlappen. Ofta går det att hitta ett par snygga och bekväma tights i bra kvalité för några hundralappar.

Träningstights för kvinnor finns alla möjliga färger och modeller, men utbudet för män är ofta inte riktigt lika stort. Trots det finns en mängd fördelar med att även som man bära tights under träningspassen. Plaggen sitter precis som på kvinnor väldigt bekvämt och följsamt utan att skava mot benen. Vid många typer av träning, exempelvis löpning, kan tighta träningsbyxor underlätta träningen genom att inte fladdra och vecka sig som många andra typer av byxor kan göra.
Att tänka på när man väljer träningstights:

  • Det första man bör tänka på när man ska köpa träningstights är att de ska sitta bekvämt. Man bör därför prova dem innan man bestämmer sig och själv avgöra vilka som känns bäst. Tightsen bör smita åt utan att skapa en känsla av att man är instängd. De ska dessutom inte sitta åt kring magen så att man får besvär med andningen.
  • Plagget bör vara följsamt och lätt för att man enkelt och bekvämt ska kunna utföra varje rörelse. Det är viktigt att plagget inte hindrar en från att exempelvis få ut hela steget när man löper.
  • För att träningspasset ska bli så behagligt som möjligt ska plagget ha en förmåga att torka fort. Därför bör det kunna leda bort svett från dess insida till utsidan där det ska sprida vätskan över ett större område.
  • Om tightsen ska användas vid exempelvis löpning utomhus kan det vara en fördel att välja ett par som har reflexer. Vid den typen av träning kan tights med fickor för telefon och nycklar också vara ett praktiskt val.


Ett märke på träningstights som blivit allt mer efterfrågat är 2XU. Deras compression tights är populära bland såväl nybörjare som mer seriösa atleter. Tightsen är utformade på ett sätt som ska bidra till en snabbare återhämtning, samt minska trötthet och stelhet i musklerna.

Materialet skapar en kompression som ökar blodcirkulationen. Detta leder till att det går fortare för kroppen att återhämta sig efter träningen då det nya blodet rensar ut slaggprodukter. Plagget minskar dessutom slagen och vibrationerna i musklerna, vilket gör att stelheten i musklerna efter hårda träningspass reduceras.

Compression tights från 2XU har platta sömmar, vilket optimerar komforten eftersom de då inte skaver vid träning. De har dessutom en förmåga att reglera temperatur, vilket gör att man svettas mindre än i andra typer av träningsbyxor. Detta gör att tightsen är svala och behagliga att använda.

De smiter åt väldigt tight på ett sätt som många i början kan uppleva lite ovant, en känsla man snabbt vänjer sig vid. Kompressionen och trycket leder till en ökad känsla av uthållighet. De bidrar dessutom till att man vid fysisk aktivitet snabbare får upp värmen i kroppen. Dessa träningstights finns tillgängliga för både män och kvinnor. De ligger i den högre prisklassen och kostar ofta från ungefär 900 kronor till 1500.

Info taget från träningskläder.nu